vanocni-pozvanka_1

Migranti? Jsme to i my! Tisková zpráva u příležitosti Mezinárodního dne migrantů

Praha, 13. prosince 2016 – Migrační a uprchlická krize nám za uplynulý rok ukázala mnohé o každém z nás. V reakci na atmosféru ve společnosti vznikla platforma {jsme to my}, která sdružuje jednotlivce a organizace zabývající se tématem migrace. U příležitosti Mezinárodního dne migrantů pořádá platforma v pátek 16. prosince ve spolupráci s kancelářemi Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) a OSN v ČR večer zaměřený na téma migrace, během kterého se budou promítat filmy, diskutovat i tančit. Představena bude i mediální kampaň, která aktivity platformy {jsme to my} doprovází.

Migrace byla v uplynulém roce jedním z hlavních témat ve veřejné diskuzi. Nucená migrace dosáhla dosud nevídaných rozměrů. Počet lidí na útěku před násilím přesáhl 65 milionů. Konflikty nutí lidi vydat se za bezpečím do jiných částí své země nebo překročit hranice a stát se uprchlíky či žadateli o azyl. Další žijí v dlouhodobém exilu, protože řešení vleklých konfliktů je v nedohlednu. Ve světě je víc než 21 milionů uprchlíků, 3,2 milionu žadatelů o azyl a téměř 41 milionů vnitřně vysídlených, tedy stále pobývajících na území své vlastní země, ale bez možnosti se vrátit domů.

Fakta o migraci

• Celkový počet mezinárodních migrantů se od roku 2000 zvýšil z 175 milionů na současných 244 milionů (podíl migrantů na světové populace ale zůstává vice méně stejný, 3 procenta světové populace). Do tohoto čísla se však započítávají všichni migranti, kteří žijí mimo území svého státu – tedy např. i Češi v Británii. Nucená migrace představuje “pouze” cca pětinu z tohoto celkového počtu.
  • Migrace je nyní rozprostřena mezi více států. Do top 10 cílových zemí dnes míří méně migrantů než v roce 2000. V roce 2015 však dvě třetiny migrantů stale mířily do dvaceti zemí světa, mezi které patří země EU – na prvním místech však zůstávají Spojené státy a Kanada.
  • Nejvyšší podíl migrantů má Saúdská Arábie – 90 %. V Evropě je to Lucembursko (téměř 40 %) nebo Švýcarsko (téměř 20 %).
  • V období od 1980 do 2010 se zdvojnásobil podíl vysokoškolsky vzdělaných imigrantů přicházejících do rozvinutých zemí na přibližně 40 %.
  • Jeden z deseti migrantů je dítě.

I Chaplin byl migrant

Ke dni migrantů připravila Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) globální filmový festival. „Probíhá primárně v on-line prostředí, ale na mnoha místech světa – včetně Prahy – se konají i projekce ve veřejném prostoru. Více než desítka dokumentů ze všech kontinentů představuje historické i současné příběhy migrantů. Nechybí ani legendární Vystěhovalec, jeden z nejúspěšnějších filmů Charlieho Chaplina,“ říká Jan Schroth z pražské kanceláře IOM.logo

Oslava Mezinárodního dne migrantů proběhne 16. prosince v Praze v rámci večera nazvaného Jsme to my – i o Vánocích od 18:30 v prostoru KINO64 U hradeb v  Mostecké ulici. Zahájí ho projekce filmu The Lost Thing z roku 2011, který byl oceněn Oscarem za nejlepší krátký animovaný film. Následovat bude diskuse s migranty žijícími v České republice a představení kampaně jsme to i my. Dále zahraje kapela Shum Davar, která publikum zahřeje svou energickou směsicí klezmeru, balkánského folkloru a reggae. O afterparty se postará DJ Shalina aka Zuzana Fuksová – polovina dívčího rapového dua ČOKO VOKO. Na místě bude také možnost během tiché aukce zakoupit originální obrazy malířky Lény Brauner a podpořit tak organizace pracující s migranty a uprchlíky.

Kdo jsme my a kdo jsou oni?

Promítneme krátké doku-spoty, které pro naši platformu vytvořil režisér a dokumentarista Ivo Bystřičan. Zachycují reálné situace, které jsme zmapovali na ulicích českých měst a doufáme, že nejenom pobaví, ale také donutí k zamyšlení nad základní otázkou, kterou si pokládáme – co to vlastně znamená ‚jsme to my‘?“ vysvětluje Marie Heřmanová z Nadace Open Society Fund Praha, koordinátorka platformy.

„Na zářijovém summitu OSN pro uprchlíky a migranty byla vyhlášena globální kampaň Together. Podpořilo ji všech 193 států OSN s cílem povzbuzovat projevy solidarity s migranty a uprchlíky. Na realizaci budou spolupracovat státy, soukromý sektor i občanská společnost,“ říká vedoucí informační kanceláře OSN v Praze Michal Broža.

Večer „Jsme to my – i o Vánocích“ pořádají nevládní organizace (Konzorcium nevládních organizací pracujících s migranty v ČR, Sdružení pro integraci a migraci, Nadace OSF) ve spolupráci s mezinárodními organizacemi zastoupenými v ČR (Mezinárodní organizace pro migraci a Informační centrum OSN v Praze).

vanocni-pozvanka-1

Program a pozvánka: https://www.facebook.com/events/1679994198980465/

Dne 4. prosice 2000 vyhlásilo Valné shromáždění OSN 18. prosinec za Mezinárodní den migrantů v reakci na rostoucí počet migrantů ve světě. Datum bylo zvoleno proto, že v ten den v roce 1990 byla v OSN přijata Mezinárodní úmluva o ochraně práv všech migrujících pracovníků a členů jejich rodin (A/RES/45/158). Současnými výzvami migrace se zabýval zářijový Summit OSN pro uprchlíky a migranty.

Kontakty:

Marie Heřmanová, Nadace OSF Praha, marie.hermanova@osf.cz, 603 206 655